2010/05/21

VENEZUELA




Aurten, errezetak lantzen ari gara. 3. eta 4. mailakooi, Hego Amerikako janariak lantzea tokatu zaigu. Gure gelako Pelloren ama Arantxa, Hego Ameriketakoa da, Venezuelakoa. Arantxa gure eskolara etorriko da bertako janari batzuk nola egiten diren erakustera. Horregatik Venezuela inguruko lan hau egin dugu.

Espero dugu gure lan hau zuen gustokoa izatea!!!!!!!


KOKAPENA

Hego Amerikan kokatzen den herrialde bat da. Hiriburuak Caracas du izena. Inguruko herrialdeak hauek dira: mende aldean Colombia, Hego aldean Brasil, ekialdean Guayana eta iparraldean Karibe itsasoa.

PAISAJEA

Venezuela 3 lurraldeetan banatzen da: Iparraldeko Andeak, Venezuelako zelaiak, Orinoko ibaiaren iparraldean eta Guayana, Orinoko ibaiaren hegoaldean. Munduko ur-jauzirik handiena ( Salto del Angel) Venezuelan dago, Amazonas ibaian dago. Han inguruan Yanomani tribukoak bizi dira.


KLIMA

Venezuelako klima tropikala da. Venezuelako tenperatura 23-29º inguruan dabil urte osoan.

LUR BEROA :Itsasoaren nibeletik 800m artekoan 23- 29º daude.

MENDI BEROA: 800 eta 1500m artean,18 - 23º daude.

MENDI EPELA:1500 eta 2860m artean, 14 - 18º daude.

GOI LAUTADA KLIMA: 2800 eta 3000m artean, 0 -10º daude.

KLIMA IZOZTUA: 4700 metroko mendietan, elurra egiten duten mendietan, eguneroko tenperatura 0ºc azpitik izaten da.


LANDAKETA

Venezuelan baserri txikiak eta landaketa handiak daude. Baserrietan, egunero behar dena lantzen dute. Landaketa handietan mota askotako produktuak lantzen dira: artoa, arroza, sorgoa, ajonjolia, mani, girasola eta algodoia. Kafea, kakaoa eta tabakoa dira gehien saltzen dituztenak beste herrialdetan.


FESTAK ETA OHITURAK

Venezuelan festa asko daude, hemen bezala gabonak dira garrantzitsuenak. Abenduan ospatzen dira eta "Hayaka" eta "Pan de jamon" jaten dute.
Osma eta Niguatan eskualdean oso festa ospetsua ospatzen dute, gizon eta emakumeen festa.
Urte zaharra ospatzeko esaten dute “quemar el año viejo”.
Abenduaren 28an “santos inocentes” ospatzen dute. Batzuk nahita zikin zikinak ibiltzen dira kalean zehar, aurpegia tapatuta eramaten dute inork ez ezagutzeko. Gizonak emakumeez mozorrotzen dira eta emakumeak gizonez.

JANARI OHITURAK

Herrialde honetan ohitura berezi eta propio asko daude, eta sukaldaritza, horietako ohitura bat da. Lurralde desberdinetan, paisaia ere aldatu egiten da, bertako biztanleen ohiturak bezala. Plater berezietako bat “El Paellon”da, baita Arepak, Cachapa, Dulce de lechosa, Pan de Jamón, Tostoncitos eta askoz ere gehiago.




1 comentario:

  1. Oso lan polita egin duzue. Zuei esker lehen ez nekizkien gauza batzuk ikasi ditut Venezuelari buruz. Segi horrela!

    ResponderEliminar